In de keuken en aan de was

Ook keukenapparaten worden doorontwikkeld en vervanging kan bezuiniging opleveren.

Koelkast.

De laatste jaren zijn koelkasten extreem energiezuinig geworden. Ook al is de koelkast nog niet echt oud en doet hij het nog prima, dan is het toch raadzaam om een nieuwe aan te schaffen.
De energiebesparing is zodanig dat de koelkast zichzelf terugbetaalt vanwege het lage energiegebruik. De terugverdientijd is natuurlijk afhankelijk van het verbruik van het afdankertje en het type dat u terugkoopt maar is meestal korter dan acht jaar.

Oud Nieuw
Verbruik per jaar

Voorbeeld type is een koel/vries combinatie.

E: 750  kWh.

 

E: 250 kWh.

 

Kosten per jaar  €150 €50

Kookplaat.

Bij bijna  alle (op één na) energiebronnen voor de kookplaat gaat de meeste warmte langs de pan ongebruikt de wasemkap in. Die moet dan ook voluit aan staan tijdens het koken.
Die uitzondering is de inductie kookplaat. Bij dit type komt alle warmte in de bodem van de pan terecht. En gaat er dus veel minder warmte verloren.
Overigens vraagt het overschakelen naar deze energiebron voor het koken en bakken wel enige gewenning.
Ook hier is er een terugverdientijd. Maar de prijzen van de inductie kookplaten lopen sterk uiteen en zijn vooral afhankelijk van het aantal extra functies zoals panherkenning, boost, enz.

Oud Nieuw
Verbruik per jaar Gas 50m3 E: 150kWh.
Terugverdientijd €35 €30

Oven.

Uitgaande van de oude thermische oven zijn de nieuwe combi magnetron-heteluchtovens behoorlijk energiezuinig. Kies een niet te klein maar vooral ook niet een al te groot exemplaar. Er gaat veel energie verloren als de hele oven opgewarmd moet worden om een klein gerecht te bereiden.

Oud Nieuw
Verbruik per jaar E: 525 kWh. E: 175 kWh.
Kosten per jaar €105 €35

Vaatwasser.

Vaak wast men de vaat direct na gebruik met de hand. Geen slechte gewoonte. Maar met werkende ouders en een gezin is een vaatwasser een uitkomst.
Ook de vaatwasser is de laatste jaren duidelijk energiezuiniger geworden. Het is lonend om een A++ exemplaar te kiezen.

Oud Nieuw
Verbruik bij 300 wasbeurten per jaar E: 370  kWh, W: 13 m3 E: 220 kWh, W: 8 m3
Kosten per jaar €140 €49

Wasmachine.

Niet meer weg te denken uit het huishouden. De wasmachines maken een stormachtige ontwikkeling door. Kies hier voor een A+++ . De nieuwe machines wassen ook goed op lage temperaturen. Let ook op zaken als waterverbruik en wasmiddel verbruik.

Oud Nieuw
Verbruik per jaar E: 325 kWh, W: 20m3 E: 120 kWh, W: 10m3
Kosten per jaar €95 €43

Wasdroger.

De was drogen aan een rek of buiten ophangen is natuurlijk de meest energievriendelijke manier, maar voor een gezin is dit, vooral in de koudere periode van het jaar, niet zo praktisch. Een wasdroger is dan echt een uitkomst.
Er is een kleine revolutie gaande de laatste jaren wat betreft de gebruikte techniek. De warmtepomp heeft zijn intrede gedaan. Dit maakt deze energieslurper een stuk zuiniger. Wat betreft de energiebesparing is dit een aanrader!

Oud Nieuw
Verbruik per jaar E: 950 kWh, E: 375 kWh
kosten per jaar €190 €77

Close-in boiler, kokend water kraan

 

Close-in boilers zijn comfortabel maar gebruiken onverwacht veel stroom. Het argument dat er, voor er warm water uit de kraan komt, zoveel koud water wegspoelt weegt daar bij lange na niet tegenop.

Kokend water kranen zijn populair. In de verbruiksberekening is ervanuit gegaan dat de kraan alleen gebruikt wordt voor af en toe een kopje thee. Bij een ruimer gebruik lopen de kosten sterk op.

Voor af en toe een kopje thee is het gebruik van een waterkoker veel goedkoper en energievriendelijker.

 

Close-in boiler Kokend water kraan
Verbruik per jaar E: 400 tot 550 kWh E: 150 tot 300 kWh
Kosten per jaar €80 – €110 €30 – €60

 

Tags

Deel deze info!