Half op de meter

Waarom project “half op de meter”


Er zijn al veel ontwikkelingen betreft de verduurzaming van de woningbouw. Bij nieuwbouw wordt bijvoorbeeld de Energieprestatiecoëfficiënt (EPC)toegepast. Bij appartementen en flats zijn er de ‘vereniging van eigenaren’ en in de huursector zijn er woningbouw coöperaties die af en toe technische duurzaamheidsoplossingen doorvoeren.
Dit is niet zoals wij het zouden willen. Het beeld is dat af en toe een rijtje huizen wordt aangepakt, een paar gebouwen van een warmte- en koudeopslag (WKO) worden voorzien en soms wat zonnepanelen worden geplaatst. Vaak wordt er dan wel iets gedaan, maar zelden alles wat mogelijk is of haalbaar zou zijn. Dit gaat gewoon niet snel genoeg om moeder aarde blij te maken. Een project starten waar we in één keer alles mee oplossen gaat ons ook niet lukken.

Wat kan er wel?


Er is een belangrijke groep bewoners waar nogal wat voor geregeld is, maar die zich daar vaak niet van bewust is. Dit is de particuliere eigenaar-bewoner. En daarvan heeft Maassluis er veel. Denk bijvoorbeeld aan de Vogelwijk, met huizen gebouwd in de periode 1965-1975.
Deze huizen staan er met de eigenschappen van vijftig jaar geleden. Met dergelijke woningen valt veel meer te verduurzamen dan vaak gedacht wordt, maar “nul op de meter” is hier echter niet haalbaar. Warmtepompen zijn (nu nog) niet geschikt. Veel maatregelen vragen hoge investeringen en ingrijpende verbouwing is vaak nodig. Moedeloos kiest de eigenaar-bewoner er eenvoudig voor de maandelijkse energie-boete (de rekening) aan het energiebedrijf te betalen. De meeste eigenaren zijn zich helaas ook niet bewust hoeveel een oudere koelkast verbruikt, of van de mogelijkheden om met betaalbare ledlampen te besparen op de elektriciteitsrekening.

Haalbaar en betaalbaar bezuinigen!
Daar mikken we op.
Placeholder

LED lampen

De moderne LED lamp heeft niet echt veel nadelen meer. Er is veel keuze en de lamp verdient zich snel terug

 • Zeer betaalbaar
 • Super zuinig
 • Mooi licht

Witgoed

Witgoed, ofwel de koelkast, vriezer, waschmachine, droger, of oven. Moderne apparaten verbruiken vaak veel minder energie, dus vervangen kan veel besparing opleveren

Voordelen

 • Betere werking
 • Minder verbruik
 • Vaak stiller

Placeholder
Placeholder

Spouwmuur-isolatie

Voorkom dat veel warmte verloren gaat door je muur en laat je spouw vullen met isolatiemateriaal.

Highlights

 • Niet zichtbaar
 • Betaalbaar
 • 3 x beter geisoleerd
En er kan meer, lees de nieuwtjes en de technische oplossingen.

Samengevat


De Projectgroep “Technische Duurzaamheid Maassluis – TDM” zal de Maassluizers op de hoogte brengen en bewust maken van energiebesparende mogelijkheden. Hiervoor zullen we communiceren via de Schakel en deze website, waar de Maassluizers worden geïnformeerd en geadviseerd bij het maken van goede keuzes om technische maatregelen te nemen en zo beter om te gaan met fossiele brandstoffen. Wij zien de kansen en denken dat we hiermee andere bewoners over de streep kunnen trekken.

Placeholder

Het doel?

Bij nieuwbouw en soms jonge woningen is NUL op de meter haalbaar. Onder die naam bestaan al projecten. Voor veel woningen is dit echter niet haalbaar en daarom willen wij HALF op de meter starten. Immers als je de helft minder verbruik kan realiseren, heb je de helft bespaard.


Het doel van het project is om een eerste woning om te vormen tot “half op de meter”. Hierbij zal TDM waar nodig en mogelijk helpen. Via bijvoorbeeld deze website en de Schakel, zullen we hier ruchtbaarheid aan geven zodat ook anderen overtuigd raken.

Uiteindelijk hopen we dus een aanzienlijke hoeveelheid Maassluizers over de streep te trekken om ook technische duurzaamheidsmaatregelen door te voeren.

Voor Doe je ook mee?

Komt hier jouw verhaal?


Zou toch mooi zijn? Je wordt geholpen om technische oplossingen door te voeren, bespaart daar veel geld mee, helpt het milieu een handje en doordat we jou verhaal hier mogen vertellen overtuig je ook anderen.

Eerste half op de meter huis


Het eerste huis dat half op de meter zal gaan realiseren is de woning van Victor Kappelhof. Hier komt zijn verhaal ………


 • Alleen nog LED lampen
 • Muur en vloer isolatie
 • Warmtepomp droger

Wie volgt?


Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Pellentesque pretium, nisi ut volutpat mollis, leo risus interdum arcu, eget facilisis quam felis id mauris.


 • Icon List Item 1
 • Icon List Item 2
 • Icon List Item 3

Jij?


Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Pellentesque pretium, nisi ut volutpat mollis, leo risus interdum arcu, eget facilisis quam felis id mauris.


 • Icon List Item 1
 • Icon List Item 2
 • Icon List Item 3

Ik wil meer weten

Ben je geïnteresseerd om jouw huis half op de meter te krijgen, of wil je bijdragen aan het project?

Neem contact op