Bezoek aan de zonnestroom installatie van de Buizerdstraat flat.

Schone stroom van je eigen dak.

De Bewoners Commissie Sparrendal wil weten of beide Sparrendal flats geschikt zijn voor het plaatsen van zonnepanelen. Om eens te kijken hoe dat eruit ziet is een delegatie op bezoek geweest bij de Buizerdflat.

  1.  Vlnr: Jan, Ben, Lia en Koos. Koos Engelbregt was de rondleider.

Daar (en trouwens ook op de Zwaluwstraatflat) liggen al ruim vijftien jaar 200 zonnepanelen  stilletjes en uit het zicht stroom op te wekken. Bijna niemand wist het maar Maassluis heeft dus al jaren een paar behoorlijke zonnestroominstallaties binnen de gemeentegrenzen!

  1.     Het midden gedeelte van de zonnestroom installatie.

De stroom wordt gebruikt voor de liften en de verlichting van het gebouw. Dan is er nog stroom over en die wordt aan het net geleverd. De VVE hoeft geen stroom te kopen en verdient ook nog wat doordat het teveel aan stroom geleverd wordt aan het net.

De vraag aan de beheerder Koos Engelbregt was: wat zijn de ervaringen nu na 15 jaar? Werkt het zoals het bedacht was. Bent u tevreden? Is er wel eens iets defect?

Koos is heel blij met de zonnestroom installatie. Het onderhoud is minimaal, er is wel eens een paneel defect geweest maar dat was vlug opgelost. Nu, na 15 jaar, is er soms een storing aan een omvormer.

  1.  Een rijtje omvormers waarvan links twee nieuwe.

Het plaatsen van de panelen is heel eenvoudig. De panelen staan, met ballastgewicht van drie tuintegels per paneel, min of meer los op het dak. Niet vastgeschroefd ofzo. De dakbedekking wordt dus niet beschadigd. Dat is de standaard installatiemethode voor platte daken. Voor de dakbelasting maakt het niet veel uit of er grind op het dak ligt of dat er zonnepanelen met tegels staan.

  1.  De panelen staan met ballastgewicht op het dak.

En dan de financiële kant. De twee sets panelen van de Buizerdflat hebben in vijftien jaar bij elkaar ruim 250.000 kWh geproduceerd. Bij de huidige energieprijs is dat ruim 50.000, euro.

Vijftien jaar geleden was er veel subsidie maar nu zou een dergelijke installatie zo’n 25.000 euro kosten.

Dus milieuvriendelijke stroom en onder de streep blijft er iets over.

 

De installatie op de Buizerdflat bestaat uit 200 panelen, bij elkaar 30 kWp. Voor dezelfde functie (liften, verlichting etc.) zal bij de Sparrendal flats een grotere installatie nodig zijn.

De overige ruimte op het dak zou gebruikt kunnen worden door deze vol te leggen met zonnepanelen en door de stroom aan de bewoners te leveren. De voordelen zijn duidelijk maar er zijn mogelijk ook nadelen. Dat moet nog worden uitgezocht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *