Energiebelastingen met 138 euro omhoog

Nog een reden om energie te besparen!

De prijs van elektriciteit (ongeveer € 0,22) bestaat uit 3 elementen: de prijs voor de elektriciteit zelf: € 0,07 . Daar overheen komt btw: € 0,04 . En als laatste het grootste deel: € 0, 11? Dat is energiebelasting.

Hoe minder energie er wordt verbruikt, hoe minder energiebelasting er wordt betaald!

 

Bron: De Telegraaf, 16-11-2017

Energiebelastingen met 138 euro omhoog

 

DEN HAAG – Tegen 2021 moet een gemiddeld huishouden 532 euro aan energiebelastingen ophoesten, becijfert het ministerie van Financiën. Dat is een stijging van 138 euro ten aanzien van 2017, ofwel een verhoging met 35 procent.

De berekeningen zijn een optelsom van milieumaatregelen uit vorige kabinetten die nog doorwerken en de plannen in het nieuwe regeerakkoord. Van alle energiebelastingen die de overheid int, draaien huishoudens voor het merendeel op.

Volgens staatssecretaris Snel (Financiën) komt 50-55 procent voor rekening van burgers, tegen 45-50 procent bij bedrijven, waar het uitgangspunt is dat de klimaattaksen half om half uitpakken.

Ook gaat Financiën voor haar berekeningen uit van huishoudens waar zonnepanelen geplaatst zijn en andere energiebesparende maatregelen zijn doorgevoerd. Voor huizen waar dit niet voor geldt, kan de totale energierekening echter zomaar 150 tot 200 euro hoger uitpakken omdat er dan minder geprofiteerd wordt van de stimulerende maatregelen.

Ons TDM advies: Doe mee met “half-op-de-meter” en maak op die manier uw energieverbruik lager dan het “gemiddeld huishouden”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *