Bespaar 10-20% op het gasverbruik!

Met een weersafhankelijke cv watertemperatuur regeling.

Deze regeling wordt kan op twee manieren worden uitgevoerd. We gaan hier uit van de nieuwe manier en daar horen de volgende uitgangspunten bij:

  • Primaire regeling: Klokthermostaat regelt de woonkamertemperatuur. Nachtverlaging wordt toegepast (10 graden C.)
  • De overige vertrekken van de woning kunnen thermostaatkranen hebben en worden laag ingesteld, bijvoorbeeld de slaapkamers op 16 graden Celsius.
  • De woning is goed geïsoleerd bij de bouw of, en dat is nu even een voordeel, de woning is na-geïsoleerd.
  • Modulerende Hoog Rendement-CV ketel.

Bij veel CV ketels staat de watertemperatuur op 70 tot 90 graden vast ingesteld. Die hoge temperatuur is nodig als het buiten -20 graden Celsius is en als de binnentemperatuur vast op +20 graden Celsius staat. De CV moet dan een verschiltemperatuur van 40 graden in stand houden.
De rookgassen gaan altijd met 90 graden Celsius de schoorsteen uit.
Nu is het in Nederland maar zelden zo koud en als het al voorkomt dan is dat voor een uurtje in de vroege ochtend, als veel mensen nog slapen. Vanwege die paar uur per jaar staat de watertemperatuur het hele jaar vast en maximaal hoog ingesteld en is er het hele jaar fors warmteverlies vanwege een sporadisch voorkomende situatie. Hiermee gaat veel energie verloren.
Vooral bij woningen die bij de bouw niet of matig geïsoleerd waren, en die dus een forse CV installatie hebben, is het na-isoleren heel zinvol. Er is dan minder warmte nodig en de CV kan dan met een lagere watertemperatuur werken omdat er grote radiatoren in het huis zijn geplaatst.
Bij moderne, modulerende, HR-CV ketels wordt het rendement opgegeven van 107 tot 109%. Extreem hoog dus. In de praktijk wordt dat rendement maar zelden echt gehaald. Dat komt door de hoge watertemperatuur, er gaat veel warmte de schoorsteen uit.
Als de woning wordt na-geïsoleerd dan kan de watertemperatuur lager ingesteld worden. De rookgassen gaan dan minder warm de schoorsteen uit en er blijft, bij eenzelfde gasverbruik, meer warmte over die het huis in gaat. Het rendement van de CV ketel wordt beter.
Als de CV installatie relatief grote radiatoren heeft of als er vloerverwarming of wandverwarming aanwezig is, dan kan de watertemperatuur gerust nog lager worden ingesteld. De CV ketel moduleert dan naar een lagere vlam, een lager vermogen, en verbruikt nog minder gas. Als de watertemperatuur lager dan 45-55 graden Celsius wordt ingesteld haalt de CV ketel zijn optimale rendement. Zelfs de waterdamp in het rookgas condenseert dan en ook met die energie wordt uw huis verwarmt.
De weersafhankelijke regeling stelt steeds de optimale watertemperatuur in. Vooral in het voor- en najaar zal dat prima gaan en, als het tijdelijk wat kouder wordt, dan wordt de watertemperatuur keurig verhoogd.
Een aantal merken CV ketels hebben zo’n regeling in de ketel zitten, bij andere merken moet een speciale thermostaat worden aangebracht. Er wordt een buiten sensor geplaatst die de buitentemperatuur meet. De regeling stelt dan de watertemperatuur in die hoort bij het huis én de buitentemperatuur.
Het kan dus voorkomen dat de regeling de watertemperatuur toch boven de 55 graden Celsius instelt. Dat is dan vaak maar voor enkele uren op een vroege winterochtend. Op het jaarverbruik zal dat nauwelijks terug te zien zijn.

  • Na het instellen werkt dit volkomen automatisch. U kunt er gerust op zijn dat uw huis de gewenste temperatuur heeft.
  • De besparing in gas varieert van 10% tot 20%. De terugverdientijd is dan ook heel kort, van enkele maanden tot twee jaar.
  • Het comfort in huis neemt toe omdat de temperatuur veel stabieler is.